Кармата – факти, закони, причини и следствия

Със сигурност ви се е случвало да чуете израза Каквото посееш, такова ще пожънеш, както и Това е просто лоша карма, когато на някой не му е провървяло в нещо. Голяма част от хората не обръщат внимание на неща като духовно развитие, психическа нагласа, силата на мисълта и т.н. Всички те се обединяват около кармата и ако се замислите, ще откриете множество съвпадения, случили ви се в определено време, които всъщност не са такива. Това е просто карма – лоша или добра – такава, каквато сте заслужили. Но, нека започнем отначало…

Какво е Карма?

Карма притежава всеки един човек. Това е силата, която предизвикваме и реакцията на нашите собствени действия. Това е всичко, случващо се около нас, което отговаря на собствените ни действия. Ако правиш добро, добро ще получиш. Ако постъпваш лошо, ще претърпиш неуспехи. Често, това е и част от съдбата на предците ни. Детето не може да избяга и от кармата на родителите си, а ако тя не е добра, това, което му остава, е да се бори, да живее правилно, да постъпва справедливо, за да я изчисти и да привлича само хубавото към себе си, защото Кармата е и това, което сам си направиш.

Карма означава действие – каквото сториш, това ще получиш

Интересно е, че кармата е пряко свързана с датата на раждане на човек. Душата сама избира кога да се роди, взимайки предвид времето, кармичните задължения и отговорности, които трябва да изпълни. Има безброй комбинации от 8-цифрения „код“, който ще получите точно вие, а именно датата, месеца и годината на раждане. Така че, нищо не е случайно и вие сте се появили на този свят в точния момент. Не се съмнявайте в това.

Видове Карма

Според индийската философия, съществуват 3 вида карма:

• Санчита карма – натрупана карма, която все още не се е проявила;

• Прарабдха карма – част от Санчита карма, според която протича животът ви до момента – съдбата, определена от натрупаното досега;

• Крияамана карма – карма, която човекът създава в момента и впоследствие ще изпита на гърбата си. Дали ще бъде положителна или отрицателна, зависи единствено от него, ето защо е необходимо да се внимаваме при всяко действие.

Смята се, че най-ефективният метод за пречистване от лоша карма е медитацията – духовното извисяване, ориентирано към положителна нагласа.

Освен тези разновидности, съществуват и:

Семейна карма – при нея срещате човек, с който сте има отношения в минал живот. Без значение каква е била връзката ви с него – успешна или не, той е бил част от живота ви и заедно имате обща карма. Може да се съберете не само като съпрузи или партньори, а и като приятели, познати, колеги, дори роднини. Това се случва, защото има нещо, което заедно трябва да изчистите и поправите.

Ако срещнете партньор, с който се чувствате дълбоко свързани и на духовно ниво, и връзката ви претърпи успех, превръщайки се в брачна, то това е човекът, отреден за вас. Това се случва при двойки, които се събират отново и отново през животите си, и винаги постигат хармония и положително развитие във връзката си.

Morkadis

Браковете по сметка или прибързаност са предшественик на лоша карма и съответно не претърпяват успех.

Съществуват още и родова карма – предавана от родители на деца в поколението, карма на населено място – тази, която създават неговите жители, национална карма – породена от гражданите на една държава, междудържавна карма – обикновено е причина за проблемите между отделните страни, световна карма – създадена от хората, но отнасяща се и за природата и планетата, расова карма – когато в минал живот сте били от една раса, а сега сте от друга; тя се променя най-трудно.

Законите на Кармата

За да разберете най-добре кармата, трябва да познавате нейните закони. Те са 12. Всъщност, вероятно сте се сблъсквате с тях ежедневно, просто нямате обяснение за случващото се. Е, ето ги причините.

1. Великият закон – Каквото посееш, такова ще пожънеш

Каквито са действията ви спрямо другите, такива неща ще привлечете в живота си. Ако се отнасяте с щедрост, любов, грижа, ако сте всеотдайни, ако се стремите към щастие, ако помагате, такова ще бъде и съществуването ви. Ще имате добра карма и децата ви ще се облагодетелстват от нея.

Ако опитвате да вредите на хората по какъв и да е начин, този отрицателен заряд ще се стовари върху вас с гръм и трясък. Този закон е известен като Законът за Причината и Следствието.

2. Закон за създаването

Животът ни е подарен, но оттам нататък ние трябва да го управляваме. Начинът, по който го правите, определя онова, което ви се случва.

3. Закон за смирението

Трябва да се научите да се примирявате, да прощавате в сърцето си, дори на враговете, да бъдете смирени и да усещате хармония. Ако изпитвате желание за отмъщение или ярост към някого, няма да можете да се освободите и да продължите напред.

4. Закон за развитието

Не може да очаквате промяна в живота си, ако вие сте си същите. Развитието идва отвътре и когато го постигнете и сте готови, ще получите и бленувания житейски растеж.

5. Закон за отговорността

Поемете отговорност за случващото се. Ако нещо не е наред, значи вие не го правите както трябва. Никой не ви е виновен. Вие отговаряте за живота си и събитията, които го бележат.

6. Закон за свързването

Знайте, че събитията са свързани помежду си. За да стигнеш далеч, трябва да тръгнеш отнякъде. Не бива да пренебрегвате нищо или да се опитвате да прескочите някоя крачка. Необходимо е да вървите по пътя стъпка по стъпка до постигането на целта.

7. Закон за фокусирането

Както се казва От два стола на земята – не живейте според тази максима. Концентрирайте се върху едно нещо и когато се справите с него, преминете към следващото.

8. Закон за човечността и даването

Бъдете човеци, поставяйте се на мястото на другия, приемете и друга гледна точка освен своята. Стремете се към искреност. Бъдете истински.

9. Закон тук и сега

Не живейте в миналото – живейте сега! Когато не се откъсване от миналото и сте се хванали здраво към него, няма как да създадете бъдеще. Фокусирайте в сегашния момент.

10. Закон за възможността

Бъдете сигурни, че животът ще ви даде куп възможност да научите нещо, което си мислите, че вече знаете, но явно не е така. Ако имате чувството, че нещо се повтаря за пореден път след неуспехите, явно има защо и все още не сте си взели поука и не сте научили урока си.

11. Закон за търпението и отплатата

Правете това, което е редно, без да очаквате награда или похвала. След време тя ще дойде сама. Бъдете търпеливи и помагайте, защото сте добри, не защото искате възнаграждение, било то морално или материално. Животът ще ви се отплати, когато най-малко очаквате, тогава изненадата ще е още по-приятна.

12. Закон за вдъхновението

Знайте, че всеки принос, който направите, се отразява глобално. Бъдете пример за обществото, който живее според принципи и морал, които никога не пренебрегва. Кармата е колективна. Ако дарявате света с нещо, създаде с любов и желание, вие го зарежда с прекрасни емоции и добра карма.

Карма – причини и следствия

Казахме, че кармата е следствие от собствените ни мисли, действия и думи. Според Будизма има 10 отрицателни действия, към които не трябва да прибягваме, а напротив, да правим точно обратното. Това са:

1. Отнемате на нечий живот;

2. Кражба от някого;

3. Сексуално насилие;

4. Лъжа;

5. Нагрубяване с думи;

6. Разделяща реч;

7. Говорене на празни приказки;

8. Алчност;

9. Злонамереност;

10. Грешни възгледи.

Все пак трябва да знаете, че не всички лоши събития в живота си са предизвикани от вас – не всичко е карма. Има вариант да търпите неуспехи заради лоша карма в рода или такава на хора около вас. Тя може да е толкова силна, ще да връхлети и вас. Начинът да се избавите е, когато не само вие, а и другите положат усилия, за да се пречистят.

От друга страна, дори и да сте най-праведният човек на света, ако в предишен живот сте имали лоша карма, тя би могла да се отрази и в сегашния.

Интересен факт е, че най-много карма се трупа при отглеждане на дете. Това е така, понеже тогава откриване най-силните си страни, давате най-много любов и грижи, преживявате отново детството си се превръщате в малки, невинни души. Силната връзка, която изграждате между себе си и децата си би могла да се превърне в лек срещу всичко негативно, би могла да ви зареди с енергия и позитивна нагласа. Ето защо в този период не само вие учите детето си, то също се явява ваш учител.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Единайсетте закона на Кармата

Петър Дънов за кармата за прераждането

Кармата или как да създадем своя живот

5 важни точки от законите на кармата

Кармата във връзките ни: предопределено ли е всичко между нас?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.