Дхарма - какво е това? Определение на думата, понятие в будизма

25.02.2019

Концепцията за "дхарма", която познаваме от културата на Изтока, а по-скоро от индийската философия. Няма точен превод на думата “дхарма” на руски. От съвкупността от ценности тази концепция може да бъде преведена като „какво трябва да бъде“, „което следва“.

Какво е дхарма?

В много източно-философски доктрини съществува концепцията за космическия ред. Нещо, което поддържа този ред, е дхарма. Тя може да се тълкува и като набор от правила и универсални закони, които зачитат човечеството за универсална хармония. Концепцията за дхарма означава, че всеки от нас прави личен принос за формирането и поддържането на космическия ред.

Интересното е, че в съвременните индийски езици думата “дхарма” често означава “религия”. Затова основните религии на индийския свят съдържат в своето име:

  • Индуизъм - Санатана-Дхарма (в превод - “вечна Дхарма”);
  • Будизъм - будда-дхарма (“учението на просветените”);
  • Джаинизъм - джайна-дхарма (“Дхарма на победителите”);
  • Сикхизъм - сикх-дхарма (“Дхарма на последователите”).

Една четвърт от човечеството вярва в гореспоменатите дхармични религии, които се появяват в Индия и съдържат основно вяра в дхарма. Помислете за всеки от тях поотделно.

индуизъм

Индуизмът е древната национална религия на Индия, състояща се от много индивидуални убеждения. Индуизмът няма един-единствен основател. Да, и всъщност, за да проследим корените на индуизма е много трудно - някои учени го смятат за най-старата религия на планетата. По броя на последователите тази религия заема честно „бронзово“ място на пиедестала - след християнството и исляма - докато всъщност е по-вероятно семейство от много вероизповедания. Индуизмът също така няма единен институт на управление (като папството).

Традицията на индуизма почита голям брой писания, сред които - Ведите, Упанишадите, известната епопея "Махабхарата" и други текстове. Сред основните му области на интерес са следните:

  • Вайшнавизъм - поклонение на Вишну;
  • Shaivism - счита се за най-важния бог Шива;
  • Шактизм - вярвайте в женската ипостаса на Бога - Шакти или Деви;
  • Smartism - възниква като опит да се помири почитането на различни божества; базирани на поклонението на пет големи божества - Ганапати, Вишну, Суя, Шива и Шакти.
    Едно от многото превъплъщения на божеството.

будизъм

Будизмът - философска доктрина за духовно пробуждане, възникнала около VI век пр. Хр. основната фигура на която е идентичността на Сидхарта Гаутама, след просвещението, наречено Буда Шакямуни. В продължение на почти цялата история на тяхното съществуване будистите наричали своята религия дхарма. Вече европейците изобретили думата „будизъм“ през 19 век.

Статуята на Буда, направена в Тибет.

В света има около 500 милиона последователи на будизма, повечето от които живеят в страните от Южна, Източна и Югоизточна Азия и около 7 милиона извън тези региони. В Русия будизмът преобладава в броя на последователите в Бурятия, Калмикия и Тува.

Джайнизъм

Джайнизмът е религиозна и философска доктрина, обичайна в Индия и Шри Ланка. Тя възниква приблизително по едно и също време с будизма и вероятно няколко века по-рано. В основата на тази вяра е постоянното самоусъвършенстване на душата. Няма толкова много последователи на джайнизма, в сравнение със същия индуизъм или будизъм - не повече от 10 милиона в света.

В разбирането на джайните дхарма е истинско знание, което не винаги съществува в света. След това изчезва и изчезва, а след това отново се проявява. Тези, които преоткриват дхарма на света, се наричат ​​„пазители на пресичането” - Тиртханкари.

Когато тиртханкар преминава през етапите на своето формиране и пречиства кармата, той преминава към статута на Бхагаван - най-висшето божество. Джайнс вярват, че има 24 такива Бхагавана, които са излезли от обикновените смъртни през цялата история.

Сикхизъм

Сикхизмът - доктрината, възникнала в пресечната точка на индуизма и исляма. Това е основната религия на индийското състояние Пенджаб. Неговият основател се счита за Гуру Нанак, а основният текст е книгата „Гуру Грант Сахиб“. Сикхизмите изповядват около 22 милиона души по целия свят. Сикхи вярват в един бог, чието истинско име не е известно на никого. Божествената същност пронизва всичко и е създател на настоящето.

Колкото по-възрастен е сикът, толкова по-голяма е тюрбанът му

Сикх винаги може да бъде разграничен в тълпа от тюрбан - това е един от задължителните атрибути на последователите на тази религия:

  • парични средства - необрязана коса, която трябва да се отстрани под тюрбан (дастар);
  • Khanga - гребен за разресване на косата;
  • Кирпан - кинжал с извито острие - като символ на готовност за защита на нуждаещите се;
  • Кара е стоманена гривна, напомняща за носителя на постоянната преданост към Бога;
  • Kacher - по-ниски панталони (независимо колко смешно може да звучи, но можете да направите аналогия с мъжките семейни къси панталони).

Интересно е, че всички мъже при раждането получават средното име Сингх (“лъв”), а момичетата - Каур (“принцеса”). За разлика от много източни религии, сикхизмът не смята жената за по-ниско същество - смята се, че жената е равна на човек, включително и духовно. Жените не са изолирани от обществото, а бракът се възприема като съюз между две пълноценни, духовно близки същества. В сикхизма те също вярват, че добрият собственик и главата на семейството се приближава към Бога, отколкото аскетист, който се отказва от всичко светско и не облагодетелства обществото.

Понятие за пурусарта

Пурушартха в индуизма наричат ​​четири основни цели на човешкия живот. Те се появяват под имената Дхарма, Арта, Кама и Мокша. В контекста на purusarth тези термини означават следното:

  • дхарма - праведният живот, подчинен на морални принципи;
  • артха - материални печалби, благоденствие и благополучие в светския живот;
  • кама - чувствено удоволствие;
  • мокша - освобождаване от Самсара колела - безкрайна последователност на прераждането.

Смята се, че четирите пуруртарти съответстват на четирите основни стъпки на духовното развитие в индуизма - ашрами. Всяка стъпка продължава 25 години - хиндуистите вярват, че е възможно да живеят до сто години, ако се спазват предписанията на всички четири стъпки:

  • Брахмачаря - периодът на чиракуване, който продължава до 25 години. По това време човек придобива знания в съответствие с принципите на дхарма;
  • грхастха - периодът на семейния живот, времето от 25 до 50 години. През този период артха и кама преобладават в живота на човека;
  • ванапрастха - време от 50 до 75 години, постепенно излизане от светските дела;
  • саняси - от 75 до 100 години - пълно отречение от света в името на божественото освобождение (свързано с пурушарта мокша); вярва се, че човек може да влезе в нирвана само ако животът е живял в съответствие с принципите на Дхарма.

Разделяне на касти и дхарма

Това разделение на четири групи може да се проследи до концепцията за касти, които традиционно се разделят на индийското общество. Няма пряка връзка с четирите пурустарти с четирите касти (варна), но може да се каже, че принадлежността към каста определя доминиращата пурушарта:

  • Брамините - свещеници и учени - към праведен живот, т.е. към дхарма и мокша;
  • Кшатриите - воини и политици - трябва да следват дхарма, но също да се грижат за артха;
  • вайшите - фермерите и търговците - са потопени в материалния свят, което означава, че артха доминира живота им;
  • Судрите - слуги и занаятчии - са в състоянията на артха и кама.

Дхармачакра

Дхармачакра или колело Дхарма е един от основните символи на тази концепция. Тя също се нарича колелото на закона. Често на образите на колелата на Дхармачакра има осем игли за плетене, обозначаващи благородния осемкратен път - пътят на освобождение от самсара, който се състои в следване на осемте правила, създадени от Буда:

  1. Правилната гледна точка е приемането на основния будизъм като жизненоважна основа.
  2. Правилното намерение е целенасочено, следвайки Осемкратния Път.
  3. Правилната реч е отхвърлянето на лъжи, клевета, груб речник и празен разговор.
  4. Правилното поведение е отхвърлянето на всяко отклоняващо се поведение (кражба, убийство, прелюбодеяние).
  5. Правилният начин на живот е умереност във всичко, отхвърлянето на причиняването на страдание на другите същества.
  6. Правилното усилие - способността правилно и разумно да се разпорежда с вътрешната си сила.
  7. Правилното съзнание трябва да бъде в състояние на постоянно съзнание.
  8. Правилната концентрация е практиката на дълбоки медитации.
    Колелото на Дхарма често прилича на волан.

Смята се, че Буда стартира Дхармачакра, след като прочете първата си проповед. Това се случи в град Варанаси (Бенарес). Петима аскети, с които Буда практикува и неочаквано двойка газели, са слушатели на проповедта - затова често се поставят до изображението на колелото. Образът на първия завой на колелото се отпечатва толкова силно в умовете на хората, че речта на този Буда дори се нарича „Дхармачакрана пускаща сутра“ или „Сутрата за стартиране на колелата“.

Смята се, че целият Буда превърна колелото на Дхармачакра три пъти. Още две обрати са свързани с други важни проповеди на Шакямуни, които споменават кармата като закон на причината и следствието, просветление, присъщо на всички живи същества, както и на други компоненти на осемкратния път.

Две газели близо до колелото Дхарма

Внимание секти!

По понятията за индийската философия много секти често паразитират и процъфтяват. Една такава организация е Каула Дхарма, която спекулира върху концепциите за Дхарма и Тантра. В действителност дейността на сектата е да предоставя интимни услуги на богати клиенти. Лидерът на Каула Дхарма обединява жени, които се интересуват от йога и Ведите, и насърчава свободната любов и полигамията.

Дхарма в съвременната култура

През 2004 г. на екраните се появи телевизионният сериал „Изгубени“, известен още като „Преживяване“. Тя съдържа измислената организация „Дхарма инициатива” (на руски език като „Дхарма инишивит”), занимаваща се с различни научни изследвания. Сред областите, които представляват интерес за организацията, са психологията, парапсихологията, електромагнетизма, биологията. Според сюжета на филма има около дузина дивизии в Дхарма Инишивит, всеки от които се занимава със своята задача - от опити с животни до разработване на оръжие. Всички отдели имат собствено лого, което обаче се основава на обща концепция.

Инициатива Дхарма и нейните единици

В контекста на връзката с източното учение е интересно да се помисли за логото на организацията. Тя се основава на древния китайски символ Ba Gua или „осем триграма“. Състои се от осем така наречени триграма - комбинации от прекъснати и непрекъснати линии. Този образ обикновено се идентифицира с основните принципи на битието, което по принцип съответства на общата идея за Дхарма. В европейската традиция на елементи и страни има само четири елемента, а китайската философия разглежда символа Ба Гуа като комбинация от осем елемента на триграмите:

  • Север - Вода.
  • Североизток - планина.
  • Изток - гръм.
  • Югоизток - Вятър.
  • Юг - огън.
  • Югозапад - Земя.
  • Запад - езеро.
  • Северозапад - Небе.

Линиите на компонентите на триграма също са свързани с определени енергии. Непрекъснатата линия съответства на Ян, на мъжката и на прекъснатата линия към женската, т.е. Ин.

“Дхарма колички” от Джак Керуак

Американският писател Джак Керуак с право може да се нарече един от иконите на "бие поколение" от 50-те и 60-те години. Той измисли самия термин - на английски, думата „малко“ означава „счупен“. През тези години младото следвоенно поколение се чувствало разбито и изгубено. В търсене на изгубени идеали и смисъла на живота, техните умове се обръщат към други традиции, включително и към източния мироглед. Интересува се от доктрината за будизма и Джак Керуак. Дхарма в неговото разбиране стана нещо като съдба и съдба. Писателят е показал своите философски търсения в романа “Бродяги на Дхарма”, който включва и епизоди от живота му. Аргументите за понятията за източна философия и след това са преплетени с безгрижното ежедневие на младите хора от средата на миналия век.

Джак Керуак в младостта си

Какво друго да прочетете?

Добре обяснява основните принципи на Дхарма на йоги-тикър Саймън Хаас в неговата работа “Книгата на Дхарма”. След като прекара няколко години в Индия, Саймън успя да преосмисли концепциите на индийската философия и да ги интерпретира по разбираем начин в книга за западен читател. Според Хаас има четири основни принципа на Дхарма. Това е истинска дисциплина, ненасилие и чистота. Заедно те съставят така наречения “Кодекс на Дхарма”.

Говорете с хора с еднакви мисли

Ако искате да обсъдите с някого понятията за индийската философия, винаги можете да откриете съмишленици в обширната мрежа - например в будисткия форум на Dharma.org. Между другото, колелото на Дхармачакра служи като форумна емблема.

Тук можете да намерите информация за събития в местната будистка общност, да прочетете интересни материали за историята на будизма и да разговаряте с представители на различните му посоки.