Подкрепете ни!




Светът в теб22 август 2023

Кармичните болести: как миналите ни животи влияят на настоящето

За всичко, което се случва, има причина


изображение: iStock
изображение: iStock
В превод от санскрит думата „карма“ означава „действие“. Религията и философията обаче я обогатяват с нови значения. Терминът карма" днес се тълкува не само като действие, но и като определени последици от това действие. Много хора гледат на кармата като на някакъв механизъм за божественото възмездие, който наказва недостойни хора за техните грехове.

Но всъщност дори и да приемем „разширеното“ определение за карма, след като в дълбочина осъзнаем понятието, ние разбираме, че по никакъв начин не става дума за наказание. По-скоро за житейски урок, който трябва да научим, за да не повтаряме грешките, които сме допуснали.

Духовното определение на кармата
Когато говорим за карма в духовния смисъл на думата, този термин се отнася до последиците, причинени от съвкупността от нашите действия и решения, извършени и взети както в настоящия ни, така и във всичките ни минали животи. Тъй като след всеки човек пътува" цяла влакова композиция от изживени животи, всички сме обременени от кармата, която сме си изработили в тях. След смъртта ни кармата не изчезва без следа и именно поради тази причина нашите души идват на този свят отново и отново чрез прераждане - ние се раждаме отново, така че да имаме шанс да станем по-мъдри и по-добри, да компенсираме „лошата" карма на минали прераждания.

Кармични болести - духовни и физически
Кармичните заболявания са определени ефекти, които се проявяват на физическо, емоционално и психическо ниво. Те са пряко следствие от случилото се с нас в минали животи. Когато сме болни, сме свикнали да обясняваме, че това най-често се дължи на някакъв вид вирус или бактерии - на външни фактори. От кармична гледна точка обаче, болестите обикновено се причиняват от вътрешни фактори - често такива, за които може дори да не сме наясно. Например в миналия си живот може би сте били беден човек, броил всяка стотинка. Онзи живот е създал определена карма, която душата пренася в следващия. И сега, дори да сте богати и да не се нуждаете от нищо материално, боравите с парите и вещите мъдро, икономично и не губите натрупаното. Това е така, защото на подсъзнателно ниво знаете, че небрежното боравене с пари и безмисленото харчене може да доведе вас и вашето семейство до състояние, което вече сте преживели в миналия живот - състояние на пълна, безнадеждна бедност. В конкретния случай дори кармата да ви е направила малко стиснати, влиянието й върху сегашния ви живот не е задължително отрицателно.

Природата на кармичните болести е променлива - те могат да бъдат както отрицателни, така и положителни. Ако в сегашния живот имате някакво хронично неразположение и сте лишени от възможността да ядете някаква храна (диабет, алергии, подагра), да пиете определени напитки (алкохолна зависимост, гастрит, язва) и лекарства или да извършвате определен вид дейност (ставни проблеми, частична парализа)- не е изключено това да се случва, за да се предотврати в живота ви вредното влияние на съответния фактор, който в предишен живот ви е унищожил. 

Негативна карма
При голямо струпване на негативните събития в предишни животи, вашата душа е обременена с много негативна карма. Това може да се превърне в сериозна пречка по пътя към просветлението в сегашния ви живот, тъй като негативната карма пречи на духовното ви развитие. Все едно сте с тъмни очила и не виждате божествената светлина. Може и да не забележите протегнатата към вас ръка за помощ от Бог.

Негативната карма се трупа към кармичния товар на душата, когато имаме негативни взаимодействия с определени хора. Например, ако в един от миналите си животи сте направили нещо на любим човек, заради което сте изпитвали парещо чувство на вина до края на дните си, но не сте се извинили, в този живот може да изпитате неустоимо желание постоянно да се извинявате пред другите за всичко, което се случва, дори ако не е по ваша вина.
Това е така, защото вината за стореното е станала част от вашата душа и съответно е навлязла в подсъзнанието ви. 

Ако в един от миналите си животи сме били жертви на насилие от близки, навикът да крием чувствата си, възникнали в онзи живот, може да премине в следващия. Това от своя страна води до депресия и панически атаки. А понякога до сериозни хронични заболявания на нервната система и психически разстройства.

Кармични болести на пасивността
Някои от кармичните заболявания не са причинени от нашите действия в минали животи, а от нещо съвсем противоположно - от нашата пасивност и бездействие. Някои хронични заболявания или предразположеност към такива се оказват причинени от точно такива реакции от минал живот.
Например ако в предишен живот сме били пасивни наблюдатели на извършване на зло и не сме се намесили, това може да доведе до силно късогледство в следващ живот. Очите ни са събрали много отрицателни вибрации. Тези негативни вибрации са се трансформирали в карма на несправедливостта, която остава с нас и в следващ живот.

Кармичните болести - духовни и физически, могат да се проявят във всеки период от живота ви и тяхното въздействие върху вашето благополучие и благосъстояние може да бъде изключително негативно. 

Но не се самозаблуждавайте: не винаги това, което приемате за кармично заболяване, е наистина такова - често това може да бъде само следствие от лоши навици или нездравословен начин на живот тук и сега.

Източник

Още по темата:

Юда попита: „Аз ли съм, Учителю?“ Светът в теб

Юда попита: „Аз ли съм, Учителю?“

Дали най-известният предател в историята не е участник в божествен стратегически план

Законът за привличането – как да се възползваме от силата му Светът в теб

Законът за привличането – как да се възползваме от силата му

5 лесни стъпки, чрез които да привличате в живота си онова, за което мечтаете

То е вратата към любовта Светът в теб

То е вратата към любовта

4 неща, които е важно да знаете за вашето вътрешно дете

Какво е истинска молитва? Светът в теб

Какво е истинска молитва?

Садгуру: Вие мислите, че Бог е инструмент за постигане на удобство, богатство, власт и удоволствие

Няма значение колко опасен е пътят пред нас. Той е по-добър от този обратно. Светът в теб

Няма значение колко опасен е пътят пред нас. Той е по-добър от този обратно.

Емет Фокс: Ако нямате време за молитва и медитация, ще имате много време за болести и неприятности

Дете, оперирано от тумор, набира средства за други пациенти с тумор Светът в теб

Дете, оперирано от тумор, набира средства за други пациенти с тумор

8-годишният Рави изпя прекрасна песен в „Британия търси талант“, подкрепян от лекари, приятели и роднини

Планираме ли собствения си живот, преди да се родим? Светът в теб

Планираме ли собствения си живот, преди да се родим?

Душите ни може да подготвят сцената за определени уроци или възможности

Промени себе си, промени света Светът в теб

Промени себе си, промени света

Водена от Джо Диспенза медитация е преведена на български език

Доброто е заразно Светът в теб

Доброто е заразно

Винаги можете да помогнете на хора в затруднено положение, само да поискате

Нещастието вероятно се крие в това, че се стремим усилено да не бъдем нещастни Светът в теб

Нещастието вероятно се крие в това, че се стремим усилено да не бъдем нещастни

Анна Лембке за болката и невъзможността да се радваме на малкото, защото сме пристрастени към удоволствията

Д-р Емилова ни подари втори живот Светът в теб

Д-р Емилова ни подари втори живот

Павел Благев сваля 50 кг с плодолечение и вместо да смени става, изкачва Килиманджаро и минава Ел Камино

Физически здрава 28-годишна нидерландка избра евтаназията Светът в теб

Физически здрава 28-годишна нидерландка избра евтаназията

Потребители на социалните мрежи от цял свят я разубеждават

В София на билбордовете е сатаната, стъпил върху човешки череп Светът в теб

В София на билбордовете е сатаната, стъпил върху човешки череп

Отец Владимир Дойчев громи равнодушието на общинари, клир и вярващи към пропагандата на злото

Можете да се къпете във водите на Душата на друг човек, като се взирате в очите му Светът в теб

Можете да се къпете във водите на Душата на друг човек, като се взирате в очите му

Важно е да се прави разлика между естественото охладняване и дълбоко нездравословните връзки