Значение на Дхарма

Автор: Sara Rhodes
Дата На Създаване: 9 Февруари 2021
Дата На Актуализиране: 14 Април 2024
Anonim
Просто о сложном. Что такое «Дхарма»?
Видео: Просто о сложном. Что такое «Дхарма»?

Съдържание

Какво е Дхарма:

Думата дхарма, написана също като дхарма, е от санскритски произход, което означава „закон“ или „реалност“. Дхарма, е термин, който Използва се в различни религии, особено от ведически произход, като: Будизмът, индуизмът, джайнизмът и сикхизмът, по-късно приети в спиритизъм.

Човешкото същество може да избере как и по какъв начин иска да понесе последствията за своите действия, в този момент е мястото, където влиза дхармата, характеризираща вътрешната същност на човешкото същество, и признава, че има Божествен закон и морални принципи, които трябва да бъдете разпознати и подчинени, за да постигнете пътя на съвършенството и щастието в този и в другия свят.

Индивидът, който практикува дхарма, се характеризира с прави добро на другите, развива щастие и всеобщо братство, както и развива поведение, мисли и други умствени практики, които издигат характера на едно същество, което го води до постигане на просперитет, вечно щастие и пълно прекратяване на болката.


От своя страна думата адхарма всичко е, което провокира раздори, раздяла и насърчава омразата. В заключение думата адхара е пълната противоположност на дхарма.

Дхарма и Карма

Всяко действие е придружено от реакция, като се вземе предвид този принцип, се стига до заключението, че ако даден индивид се държи според своята религия и морални принципи, неговото последствие ще бъде положително и затова той може да получи награда в настоящето, т.е. това, което е известно като дхарма.

От друга страна, ако реакциите на действие, извършено от индивида, са отрицателни, ние сме в присъствието на карма, и плащайте за това рано или късно.

Дхарма в будизма

Дхармата, известна в будизма като една от трите бижута (фъстъци) или съкровища на будизма, се характеризира с практиката на ученията на будизма, която помага да се премахнат страданията и да се получи вътрешен мир или спокойствие, което позволява на индивида да постигне качество на живота.


Дхармата (разбирана като доктрина) беше разделена на три групи, известни като Типтака или Пали Канон, за по-добро разбиране:

  • Сутри, ученията на Буда Сидхарта Гаутама.
  • Виная, монашески правила, ръководени от самия Буда.
  • Абхидхарма, коментари от мъдреци, за двете предишни писания.

Дхарма в индуизма

Дхармата в индуизма представлява всяко поведение или действие, което позволява на индивида да постигне щастие и удовлетворение в живота си. От друга страна, дхарма е поведението, което позволява на индивида да бъде близо до Бог.

Дхарма чакра

Дхарма чакра или колелото на дхарма е символът, който представлява дхарма в религиите от ведически произход.

Дхарма чакрата е пълна със символика:

  • Кръгът на фигурата представлява съвършенството на учението за дхарма.
  • Центърът означава дисциплина, която включва практиката на медитация.
  • Пръстенът, който се присъединява към спиците, символизира съзнанието.

Дхарма чакрата е известна като най-старият символ на будизма, открит в индийското изкуство. В будизма този символ обхваща всички учения, предоставени от Буда.


И накрая, този символ е част от знамето на Индия.

Популярен
10-те най-важни елемента на театъра
Открийте

10-те най-важни елемента на театъра

Елементите на театъра са компоненти на това живописно изкуство че, когато бъдат анализирани, да ни помогнат да разберем значението на историите, представени от актьорите, или да позволи на разказаната...
Пика (алотрофагия): причини, симптоми и възможни лечения
Открийте

Пика (алотрофагия): причини, симптоми и възможни лечения

Има различни видове хранителни разстройства, като анорексия или булимия. Въпреки че последните са добре известни на повечето хора, някои от тях не са толкова известни. Един от тях е Синдром на Pica ил...
Областта на Вернике: анатомия, функции и нарушения
Открийте

Областта на Вернике: анатомия, функции и нарушения

Въпреки че от края на 19-ти век доминира локализационната визия, която приписва разбирането на езика на района на Вернике, регион, разположен в темпоралния лоб, през последните години научната общност...